Joseline Kadarka

Joseline Kadarka

Poluslatko crveno vino sa geografskim poreklom

Srpski Patrijarh Arsenije III Čarnojević, poveo je veći deo srpskog naroda (1690) u Panonsku niziju a Srbi su poneli sa sobom i vinovu lozu Kadarke sa balkanskog juga. Ona je dugo negovana na prostorima ove regije, gde je tokom čitavog 19. veka pokrivala 60% vinograda. Iz istorijata Kadarke je poznato da je čuveni kompozitor Franc List svake godine za praznik Svetog Urbana slao vino Kadarke Papi Piju IX.

Degustacija: Boja vina kadarke blago je rubin/crvena, pomalo podseća na boju zrele višnje. Bogatstvo pikantnog ukusa skriveno je u tome što se među njenim aromama nedvosmisleno oseća ukus vanile i višnje. Izražen ali nenapadan sadržaj kiselina u kombinaciji sa blagim sadržajem tanina daje vinu svilenkast ukus. Kadarka je istovremeno pitko, elegantno i ukusno vino specifične arome. Duže vremena nakon konzumiranja Kadarke, njen ukus privlači i podstiče čoveka da je ponovo proba.
Gastro savet: Zbog lakoće, preporučuje se uz jela od ribe, a zbog svoje žestine kadarka je aromatičan prilog uz jela ,kao što su paprikaš, gulaš, pečenja.